Tannløsningssykdom eller pyrea

Av | juli 15, 2020
Tannkjøttsykdom

Tannløsningssykdom eller pyrea (som man kalte det i gamle dager) er en sykdom der festet rundt ens tenner forsvinner. Mange mennesker kaller også denne sykdommen for «tannkjøttsykdom», noe som er ganske så feil. For denne sykdommen handler om tap av feste rundt tenner. Når man snakker om festet så er det i hovedsak kjevebeinet som holder tennene faste og fine på plass. Tannkjøttet som man kan se og som dekker over kjevebenet er kun bløtvev og har ikke mye hold på tennene. Dette er grunnen til at de som oppdager dette i munnen tenker umiddelbart og feilaktig  at det er tannkjøttet som har trukket seg tilbake. Men i virkeligheten er det benet under som har forsvunnet  (lavere høyde på benet) og at tannkjøttet bare følger etter kjevebenet.

Benhøyde

 

Her er et røntgen bilde av tenner som har mistet mye av sitt feste. De grønne pilene her markerer kjevebeinet (de gråhvite svampete områdene rundt tennene). De blå pilene markerer hvor høyden på kjevebenet skulle ha vært hvis pas. ikke hadde alvorlig festetap.

Så høyden på tannkjøttet er i hovedsak bestemt av 3 ting:

1. Hvor høyt eller lavt ligger beinet rundt tanna

2. Hvor mye betennelse er det rundt tanna

3. Tap av tannsubstans i tannhals-området

Det er noen andre problemer der det kun er tannkjøttet som har trukket seg tilbake men de er ikke like vanlige som periodontitt. Her kan det være  for eksempel skade på tannkjøttet grunnet tannbleking. Om du bor på Oppegård så kan du finne Susanne og spørre henne om dette.

Da jeg var 11 år gammel, husker jeg godt at faren min tok og trakk sine løser tenner selv. Dette gjorde han med en stor skiftenøkkel som han brukte på sin motorsykkel. Dette var den fineste historien han skrøt til sine venner med. Det var først etter mange år at jeg forstod at han hadde stort peorblem med sine tenner. Problemet var at tennene hans hadde begynt å flagre og dette av seg selv i en alder av 54. Han snakket om at det var helt vanlig på den tiden at folk mistet over halvparten av tennene sine innen 50 årsalderen. Ingen tannleger hadde forklart han hvorfor tennene hans datt ut som dråper fra en hengende istapp fra kanten av hustaket.

pyrea

Dette bildet viser at tennene i front har mistet over 50% av sitt feste. Det er kun halvparten av tannlengden er støttet av kjevebein.

Susanne forteller meg at dette skyltes mest sannsynlig periodontitt. I gamler dager mente man at dette var naturlig og at det gikk i arv. Hadde familien slike tenner så skulle alle barn få samme sykdommen. Ifølge Susanne er det fortsatt den dag idag mange tannleger som ikke bryr seg noenting om dette. De undersøker ikke sine pasienter for dette, oppdager ikke noenting i tidlig alder og dermer sier ikke et eneste ord til sine pasienter og behandler den i hvertfall ikke. Det er visst veldig mange pasienter som Susanne møter på som tilsynelatende ikke har noe problem med tennene (som de forteller selv). De forteller at de er der kun for en rutinekontroll. Med svært mange av disse pasientene finner Susanne fort ut at de ikke en gang har hørt ordet «tannkjøttsykdom» eller «pyrea», for å ikke snakke om periodontitt.

Det er utrolig mange mennesker som har denne sykdommen uten å være klar over det. Ifølge Susanne er det ekstremt viktig at denne sykdommen oppdages i tidlig alder og at man forhindrer progresjonen. For det er absolutt mulig å stoppe denne sykdommen. Det er flere studier som har begynt å finne sammenhenger mellom periodontitt og demens.